DOKUMENT PROGRAMOWY
Zapoczątkowany w maju 2018 roku w trakcie corocznego Święta Wydziału, projekt EKO EkSoc jest inicjatywą mającą na celu wdrażanie na Wydziale Ekonomiczno-Socjologicznym UŁ działań na rzecz ochrony środowiska i adaptacji do zmian klimatu.
Jako najliczniejszy wydział na Uniwersytecie Łódzkim mamy świadomość skali oddziaływania na otoczenie. Z tego wynika poczucie naszej wyjątkowej odpowiedzialności i dążenie do ograniczania negatywnych skutków tych oddziaływań na środowisko oraz propagowanie proekologicznych postaw.
Wymienione cele będziemy realizować poprzez planowe przedsięwzięcia w następujących obszarach:
1. EDUKACJA
Zakres działań: podniesienie świadomości ekologicznej pracowników i studentów oraz społeczności lokalnej; kształtowanie postaw proekologicznych; promowanie zdrowego stylu życia.
2. INFRASTRUKTURA I OTOCZENIE
Zakres działań: Ochrona bioróżnorodności, powiększanie i wzbogacanie zielonej infrastruktury, udogodnienia sprzyjające rozwojowi ekologicznej komunikacji, zmniejszenie powierzchni uszczelnionych, budowa/renowacja przyjaznych środowisku obiektów.
3. FUNKCJONOWANIE WYDZIAŁU
Zakres działań: Ograniczenie zużycia zasobów odnawialnych i nieodnawialnych, ograniczenie emisji szkodliwych gazów i pyłów oraz ścieków, m.in. poprzez racjonalne gospodarowanie energią i wodą, ograniczanie ilości odpadów zgodnie z zasadą 5R (refuse (odmawiaj), reduce (ograniczaj), reuse (używaj ponownie), recycle (segreguj i przetwarzaj), repair (naprawiaj); ograniczanie zakupów i stosowanie zrównoważonych zakupów publicznych; preferowanie dostawców i partnerów respektujących zasady zrównoważonego rozwoju; zapewnienie zdrowego środowiska pracy.
4. MONITOROWANIE REZULTATÓW
Zakres działań: raportowanie rezultatów podjętych działań; opracowanie wskaźników efektywności podejmowanych działań oraz metod obliczania uzyskiwanych oszczędności.
Interesariuszami programu EKO EkSoc są:
- Społeczność Wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego: pracownicy i studenci;
- Społeczność lokalna (w tym uczniowie szkół podstawowych i ponadpodstawowych);
- Pracownicy firm/instytucji zewnętrznych.
Korzyści z wdrożenia programu:
Nadrzędną korzyścią programu EKO EkSoc jest Wydział przyjazny środowisku.
Wśród szczegółowych korzyści są następujące:
- Uzyskanie oszczędności na skutek monitorowania zużycia różnorodnych zasobów oraz nowych inwestycji proekologicznych;
- Umacnianie wizerunku Wydziału nowoczesnego, odpowiedzialnego, reagującego na społeczne wyzwania;
- Wzmocnienie prestiżu Wydziału;
- Wpisanie się w unijną, krajową i lokalną politykę środowiskową;
- Oddziaływanie na otoczenie oraz wzmacnianie świadomości ekologicznej społeczności akademickiej;
- Dostęp do funduszy na cele prośrodowiskowe;
- Dołączenie do grona ‘zielonych uczelni’.
Załącznikiem do Dokumentu jest lista planowanych działań. Ma ona charakter otwarty i będzie uzupełniana o kolejne, zgłaszane inicjatywy.
- Zajęcia do wyboru, których przedmiotem jest środowisko i jego ochrona; Docelowo – obowiązkowy (ujęty w siatkę) kurs o ww. tematyce na wszystkich kierunkach kształcenia;
- Poradnik metodyczny (w formie e-booka) jak włączyć treści proekologiczne do programów nauczania na wszystkich kierunkach studiów prowadzonych na Wydziale;
- E-book z materiałami edukacyjnymi dla wykładowców i studentów;
- Wykłady dziekańskie, debatypubliczne itp.
- Uczestnictwo w światowych, ogólnopolskich i lokalnych wydarzeniach o tematyce związanej z ochroną środowiska i zrównoważonym rozwojem;
- Organizacja wydarzeń budujących ekologicznie ukierunkowaną wspólnotę na wydziale.
- Parkingi i wiata dla rowerów;
- Aplikacja do carsharingu;
- Zieleń – łąka miododajna;
- Stelaż/siatka dla pnączy roślinnych na murze przy muralu;
- Pszczoły na Wydziale;
- Budki lęgowe dla ptaków;
- Solarna ładowarka (np. do telefonów) na dziedzińcu;
- Podzielnia – miejsce wymiany odzieży, sprzętów, naczyń;
- Book-sharing.
ADMINISTROWANIE BUDYNKAMI:
- GOSPODAROWANIE ENERGIĄ:
- Energooszczędne żarówki;
- Tabliczki z grafiką wyczulającą na gaszenie światła;
- Monitoring zużycia energii elektrycznej przez wydział;
- Używanie termostatów;
- Pozyskiwanie energii słonecznej na potrzeby wydziału.
- gospodarowanie wodą
- Tabliczki z grafiką wyczulającą na zakręcanie kranów i oszczędzanie wody;
- Zbieranie deszczówki;
- Monitoring zużycia wody.
- GOSPODARKA ODPADAMI:
- Segregacja śmieci;
- Zbieranie makulatury;
- Zbieranie baterii;
- Akcje edukacyjne, jak sortować odpady;
- ZIELEŃ WEWNĄTRZ BUDYNKÓW:
- Rośliny w ciągach komunikacyjnych, salach wykładowych, gabinetach pracowników.
WYDARZENIA ORGANIZOWANE NA WYDZIALE:
- Informator/zakładka/baner na temat projektu EKO EkSoc na stronie internetowej Wydziału;
- Promocja projektu EKO EkSoc wśród studentów i pracowników;
- Eko-standardy dla konferencji i seminariów w zakresie materiałów informacyjnych i promocyjnych; identyfikatorów, wykorzystywanych naczyń, zakupów usług gastronomicznych i in. materiałów;
- Eko-standardy dla gości Wydziału;
- Wideokonferencje.
GASTRONOMIA:
- Bezwzględny zakaz wykorzystywania na Wydziale naczyń i sztućców jednorazowych;
- Wymóg uwzględniania w menu opcji wegetariańskiej i wegańskiej;
- Maszyny vendingowe obsługujące własne kubki;
- Korzystanie z wydziałowych sprzętów, szklanek, dzbanków, termosów, itp. podczas różnych wydarzeń organizowanych przez koła naukowe/ jednostki wydziałowe;
- Rezygnacja z wody butelkowanej – woda z kranu serwowana w dzbankach;
- Jadłodzielnia.
ZAKUPY:
- Wdrożenie zasady 5R – realizowanie wyłącznie niezbędnych zakupów;
- Stosowanie zielonych (zrównoważonych) zakupów publicznych;
- Wyznaczenie docelowych zielonych standardów w zakresie zakupów sprzętu biurowego i materiałów eksploatacyjnych i długości okresu przejściowego.
OBIEG DOKUMENTÓW:
- Przejście na elektroniczny obieg dokumentów.
- Opracowanie zestawu danych i wskaźników kluczowych dla monitorowania procesu zmian.
- Zidentyfikowanie stanu początkowego odnośnie zużycia wody, energii, produkcji odpadów.
ZESPÓŁ EKO EKSOC
ZAPRASZAMY DO WSPÓLNEGO DZIAŁANIA NA RZECZ BARDZIEJ EKOLOGICZNEGO WYDZIAŁU!
Skład Zespołu EKO EkSoc:
EKO EkSoc jest inicjatywą otwartą, współtworzoną zarówno przez pracowników, jak i studentów Wydziału. Każdy z nich może zgłaszać pomysły różnorodnych inicjatyw i włączać się w ich realizację.
Koordynatorka programu EKO EkSoc:
Dorota Cierniak-Dymarczyk
Centrum Kształcenia, Sekcja ds. Oferty Dydaktycznej i Jakości Kształcenia
e-mail: dorota.cierniak@uni.lodz.pl
pokój: C14
tel.: (48) 42 635 4818
EKO PRZEWODNIK PO ORGANIZACJI WYDARZEŃ NA EKSOCU
EKO PRZEWODNIK PO ORGANIZACJI WYDARZEŃ to dokument zawierajacy ogólne zasady i praktyczne wskazówki jak w odpowiedzialny sposób organizować wydarzenia na Wydziale, od kameralnych spotkań po duże konferencje. Przewodnik uzyskał pozytywną rekomendację Rady Wydziału w dniu 5 grudnia 2022. Prosimy Pracownice i Pracowników oraz Studentki i Studentów o stosowanie się do zawartych w nim zaleceń.
EKSOCOWA WEGAŃSKA KSIĄŻKA KUCHARSKA
Veganuary to wyzwanie, które pierwszy raz pojawiło się w roku 2014 za sprawą brytyjskiej organizacji pozarządowej, która zachęca do przejścia na dietę wegańską, proponując w ramach postanowień noworocznych podjęcie próby żywienia się roślinami przez pierwszych 31 dni nowego roku.
Jako kolektyw promujący zielone rozwiązania, w roku 2023 przyjęliśmy kolejny raz to wyzwanie i zachęcaliśmy całą EkSocową społeczność do udziału w akcji „Veganuary: Gotuj roślinnie z EKO EkSocem”. Przez cały styczeń 2023 na Wydziałowym FB i Instagramie wymienialiśmy się przepisami na roślinne potrawy. Efektem tego jest "EkSocowa wegańska książka kucharska", którą w formie e-booka udostępniamy poniżej.
Polecamy ją i zachęcamy do roślinnego odżywiania.
Przepisy do książki nadesłały 22 osoby, zarówno studenci/studentki, jak i pracownicy/pracownice EkSocu - dziękujemy! Znalazły się w niej ponadto przepisy z poprzedniego Veganuarego oraz z akcji „Sierpień w słoiku 2021”. Łącznie przekazujemy Wam prawie 80 pomysłów na roślinne dania i przetwory. Większość z nich jest w miarę prosta i nie wymaga dużych umiejętności, czyli możecie próbować swoich sił rozsmakowując się w kuchni roślinnej. Smacznego!
EKO-WTORKI NA FB WYDZIAŁU
- Seria cotygodnowych postów na wydziałowym fanpage'u (#ekowtorek, #ekoeksoc) dot. tematów ekologicznych.
- Tworzona przy udziale studentów i pracowników Wydziału.
- Zobacz dotychczasowe ekowtorki: https://www.facebook.com/hashtag/ekoeksoc oraz https://www.facebook.com/hashtag/ekowtorek
- Chcesz stworzyć post/posty w ramach ekowtorku? Zapraszamy do współpracy.