Lektury na Veganuary

Wszystkich zainteresowanych tematyką wegejedzenia zachęcamy do sięgnięcia po lektury dostępne w naszych bazach on-line oraz w Bibliotece!

ARTYKUŁY NAUKOWE

WEGANIZM I WEGETARIANIZM

Weganizm i wegetarianizm jako diety we współczesnym społeczeństwie konsumpcyjnym.

Report from the National Scientific Conference “Holy Cow or steak? Veganism and vegetarianism in a social and cultural perspective” (“Święta krowa czy stek? Weganizm i wegetarianizm w ujęciu społeczno-kulturowym”). 

Wiedza konsumentów na temat aktualnych trendów żywieniowych. 

Zrównoważony rozwój a zrównoważona konsumpcja − wybrane aspekty. 

“Go Eat Some Grass”: Gender Differences in the Twitter Discussion About Meat, Vegetarianism and Veganism. 

Potential Benefits and Threats Arising from a Plant-Based Diet. 

Investigation of the Impact of Vegetarianism and Veganism on the Post-Covid-19 Gastronomy and Food Industry. 

Risks and Benefits of Vegan and Vegetarian Diets in Children. 

Obraz weganizmu i wegetarianizmu w serwisie YouTube z perspektywy nauk o mediach. 

WEGETARIANIZM

Wegetarianizm i jego odmiany jako alternatywa dla diety tradycyjnej. 

Wegetarianizm we współczesnych religiach światowych. Zarys problemu.

Wegetarianizm ekologiczny jako ratunek dla klimatu i środowiska. Wybrane problemy i kierunki proekologicznych działań. 

Dieta jarska jako wyraz ekologicznej troski w dyskursie ezoterycznym przełomu XIX i XX wieku. 

You Are What You Eat: an Introduction to the Special Issue on the Social Psychology of Vegetarianism and Meat Restriction. 

The Traditional Vegetarians – Improving Attitudes toward Vegetarians through Emphasizing Similarities between Vegetarianism and Traditional Fasting. 

Recent Increases in Vegatarianism May Be Limited to Women. 

Zmiany nawyków żywieniowych w zachowaniach dekonsumpcyjnych. 

Spory o wegetarianizm w wieku XIX. Ideowe i materialne podstawy diety bezmięsnej. 

 

WEGANIZM

Produkty wegańskie – charakterystyka rynku i perspektywy rozwoju.

Wegańskie wypieki na wrocławskim rynku: analiza dostępności i reakcja konsumentów na prototyp wypieku wegańskiego. 

Processed Vegan Food Packaging: Influencing Vegan Diet and Lifestyle Consumption Choices. 

Are You a Vegan or Are You an Extremist? 

With Haraway and Beyond: towards an Ecofeminist and Contextual Vegan Ethico-Politics. 

Lewacka sałata – Ekonomiczne aspekty weganizmu. 

KSIĄŻKI ELEKTRONICZNE

Colin Spencer (2016) Vegetarianism: A History. Grub Street Cookery. 

David E. Newton (2019) Vegetarianism and Veganism: A Reference Handbook. ABC-CLIO. 

Gary L. Francione (2020) Why Veganism Matters: The Moral Value of Animals. Columbia University Press. 

Kerry S. Walters, Lisa Portmess (1999) Ethical Vegetarianism: From Pythagoras to Peter Singer. SUNY Press. 

KSIĄŻKI DRUKOWANE

Holtzman R., Cheeke R. (2023) Dieta roślinna dla sportowców: kompletny plan zbilansowanej diety, dzięki której zwiększysz wydolność, wzmocnisz ciało i łatwiej zregenerujesz się po treningu , tłum. B. Bartkiewicz, Vital.

Kowalski O. (2022) Go vegan! 17 powodów, dla których porzucisz jedzenie mięsa, Wydawnictwo Sensus.

Kopczyńska E. (2021) Jedzenie i inne rzeczy: antropologia zmiany w systemach żywnościowych, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego.

Huemer M. (2020) Porozmawiajmy o jedzeniu zwierząt: etyka wegetarianizmu, tłum. W. Gogłoza, PWN.

Seefeld von A. (2019) Jarosz i jarstwo (wegetaryjanizm): przyczynki do nauki o pożywieniu wyłącznie roślinnym, jako jedynym środku wyzwolenia się od chorób fizycznych, moralnych i społecznych, słowem odrodzenia się rodzaju ludzkiego, wstęp i tłum. Moes-Oskragiełło K., Vis-à-vis Etiuda.

Singer P. (2018) Wyzwolenie zwierząt, tłum. A. Alichniewicz, A. Szczęsna, Marginesy.

Urbański J., Rabizo I. (2016) Społeczeństwo bez mięsa: socjologiczne i ekonomiczne uwarunkowania wegetarianizmu, Wydawnictwo A+.

Stuart T., (2011) Bezkrwawa rewolucja: historia wegetarianizmu od 1600 roku do współczesności, tłum. J. Mikos, Wydawnictwo W.A.B.

Kowalewska E. (2010) Pokochaj wegetarianizm, Klub dla Ciebie.

Dyczewska A. (2006) Światopogląd na talerzu: wegetarianizm jako przejaw współczesnej religijności, Zakład Wydawniczy „Nomos”.

Stawny A., Nowak J.J. (1997) Wegetarianizm – sposób na życie: oraz wybrana faktografia naukowa z komentarzem Physicians Committee for Responsible Medicine (Komitet Lekarzy na rzecz Medycyny Odpowiedzilnej), Wydawnictwo „Zielone Brygady”.

Ziemlański Ś., Budzyńska-Topolowska J. (1997) Wegetarianizm w świetle nauki o żywności i żywieniu, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, Instytut Danone, Fundacja Promocji Zdrowego Żywienia.

Grodecka M. (1991) Zmierzch świadomości łowcy: wszystko o wegetarianizmie, Vega.

Wiśniewska-Roszkowska K. (1987) Wegetarianizm, Wiedza Powszechna.

Wegetarianizm: środek do wyższego celu oraz Ochrona krów – zasada humanitaryzmu (1986) Rada Uczelniana ZSP Politechniki Wrocławskiej.

 

  • ND
  • PN
  • WT
  • ŚR
  • CZ
  • PT
  • SB