ARTYKUŁY NAUKOWE
WEGANIZM I WEGETARIANIZM
Weganizm i wegetarianizm jako diety we współczesnym społeczeństwie konsumpcyjnym.
Wiedza konsumentów na temat aktualnych trendów żywieniowych.
Zrównoważony rozwój a zrównoważona konsumpcja − wybrane aspekty.
Potential Benefits and Threats Arising from a Plant-Based Diet.
Risks and Benefits of Vegan and Vegetarian Diets in Children.
Obraz weganizmu i wegetarianizmu w serwisie YouTube z perspektywy nauk o mediach.
WEGETARIANIZM
Wegetarianizm i jego odmiany jako alternatywa dla diety tradycyjnej.
Wegetarianizm we współczesnych religiach światowych. Zarys problemu.
Dieta jarska jako wyraz ekologicznej troski w dyskursie ezoterycznym przełomu XIX i XX wieku.
Recent Increases in Vegatarianism May Be Limited to Women.
Zmiany nawyków żywieniowych w zachowaniach dekonsumpcyjnych.
Spory o wegetarianizm w wieku XIX. Ideowe i materialne podstawy diety bezmięsnej.
WEGANIZM
Produkty wegańskie – charakterystyka rynku i perspektywy rozwoju.
Processed Vegan Food Packaging: Influencing Vegan Diet and Lifestyle Consumption Choices.
Are You a Vegan or Are You an Extremist?
With Haraway and Beyond: towards an Ecofeminist and Contextual Vegan Ethico-Politics.
Lewacka sałata – Ekonomiczne aspekty weganizmu.
KSIĄŻKI ELEKTRONICZNE
Colin Spencer (2016) Vegetarianism: A History. Grub Street Cookery.
David E. Newton (2019) Vegetarianism and Veganism: A Reference Handbook. ABC-CLIO.
KSIĄŻKI DRUKOWANE
Holtzman R., Cheeke R. (2023) Dieta roślinna dla sportowców: kompletny plan zbilansowanej diety, dzięki której zwiększysz wydolność, wzmocnisz ciało i łatwiej zregenerujesz się po treningu , tłum. B. Bartkiewicz, Vital.
Kowalski O. (2022) Go vegan! 17 powodów, dla których porzucisz jedzenie mięsa, Wydawnictwo Sensus.
Kopczyńska E. (2021) Jedzenie i inne rzeczy: antropologia zmiany w systemach żywnościowych, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego.
Huemer M. (2020) Porozmawiajmy o jedzeniu zwierząt: etyka wegetarianizmu, tłum. W. Gogłoza, PWN.
Seefeld von A. (2019) Jarosz i jarstwo (wegetaryjanizm): przyczynki do nauki o pożywieniu wyłącznie roślinnym, jako jedynym środku wyzwolenia się od chorób fizycznych, moralnych i społecznych, słowem odrodzenia się rodzaju ludzkiego, wstęp i tłum. Moes-Oskragiełło K., Vis-à-vis Etiuda.
Singer P. (2018) Wyzwolenie zwierząt, tłum. A. Alichniewicz, A. Szczęsna, Marginesy.
Urbański J., Rabizo I. (2016) Społeczeństwo bez mięsa: socjologiczne i ekonomiczne uwarunkowania wegetarianizmu, Wydawnictwo A+.
Stuart T., (2011) Bezkrwawa rewolucja: historia wegetarianizmu od 1600 roku do współczesności, tłum. J. Mikos, Wydawnictwo W.A.B.
Kowalewska E. (2010) Pokochaj wegetarianizm, Klub dla Ciebie.
Dyczewska A. (2006) Światopogląd na talerzu: wegetarianizm jako przejaw współczesnej religijności, Zakład Wydawniczy „Nomos”.
Stawny A., Nowak J.J. (1997) Wegetarianizm – sposób na życie: oraz wybrana faktografia naukowa z komentarzem Physicians Committee for Responsible Medicine (Komitet Lekarzy na rzecz Medycyny Odpowiedzilnej), Wydawnictwo „Zielone Brygady”.
Ziemlański Ś., Budzyńska-Topolowska J. (1997) Wegetarianizm w świetle nauki o żywności i żywieniu, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, Instytut Danone, Fundacja Promocji Zdrowego Żywienia.
Grodecka M. (1991) Zmierzch świadomości łowcy: wszystko o wegetarianizmie, Vega.
Wiśniewska-Roszkowska K. (1987) Wegetarianizm, Wiedza Powszechna.
Wegetarianizm: środek do wyższego celu oraz Ochrona krów – zasada humanitaryzmu (1986) Rada Uczelniana ZSP Politechniki Wrocławskiej.